Ce inseamna haute couture?

style houte couture

Haute couture” este unul dintre termenii pe care ii intalnim, deseori, atunci cand rasfoim revistele de fashion sau cand urmarim prezentarile de moda. Acesta este un termen destul de buclucas am putea spune, pentru ca definirea sa ar fi o provocare pentru foarte multi dintre noi.

Ce inseamna ”haute couture”, care este istoria acestui concept si care sunt caracteristicile prin care acesta se distinge de conceptul de ”pret-a-porter”, aflam din acest scurt ghid!

Ce inseamna haute couture? Definitie

Haute couture desemneaza sau se traduce prin moda de inalta clasa, pe care doar anumite case de moda au voie sa o produca. Federatia Franceza de Croitorie este institutia care reglementeaza cerintele ce necesita a fi indeplinite pentru ca o casa de moda sa poata confectiona imbracaminte haute couture (ex: trebuie sa aiba minim 15 angajati, sa isi prezinte colectiile de 2 ori pe an, fiecare colectie sa cuprinda cel putin 35 de concepte unice de design pentru zi si pentru seara).

Restructiile haute couture

Restrictiile se impun, insa, nu doar pentru casele de moda, dar si pentru clienti. Doar un numar de 2000 de clienti isi pot comanda, in fiecare an, imbracaminte haute couture, cifra fiind raportata la nivel mondial.

Pentru realizarea pieselor vestimentare haute couture se foloseste un amalgam intre materialele de lux, tehnicile minutioase si designul unic. Haute couture inseamna, deci, haine croite pe comanda, intr-un exemplar unic sau in linie redusa. Exclusivitatea si luxul sunt caracteristicile care descriu cel mai bine acest concept.

Destinatia haute couture

E important sa mentionam ca hainele haute couture nu sunt dedicate purtarii de zi cu zi – aceasta fiind, de fapt, si principala trasatura distincta dintre acest stil si cel pret-a-porter. Din contra, ele sunt realizate doar la comanda clientului si chiar pot fi considerate adevarate bijuterii sau opere de arta. Termenul de executie a unei piese vestimentare haute couture poate sa ajunga si pana la 1000 de ore, iar acest lucru se datoreaza faptului ca tehnica de prelucrare este una extrem de migaloasa, toate detaliile fiind cusute, brodate sau pictate manual.

Pe de alta parte, pret-a-porter este imbracamintea destinata maselor, croite standard, in serie. Spre deosebire de cele haute couture, aceste piese vestimentare sunt mult mai usor de purtat si considerabil mai accesibile ca pret, fiind potrivite pentru o multime de ocazii diverse.

Inceputurile haute couture

In prezent, nume sonore precum Christian Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab sau Jean-Paul Gaultier sunt cei mai mari jucatori din industria modei care semneaza creatii haute couture. Insa, inceputurile conceptului de haute couture sunt si ele extrem de interesante, mai ales ca s-au manifestat destul de indraznet. Nascuta din dorinta de a satisface gusturile vestimentare pretentioase ale nobilimii, haute couture a ajuns, in cele din urma sa reprezinte piatra de temelie pentru ceea ce a ajuns sa fie acum superlativul in materie de fashion. Rose Bertin este cea care a fost supranumita ”ministru al modei” si care a si fost, de altfel, cea care ii croia hainele Reginei Mariei Antoaneta, regina Frantei.