Combinatii de culori la haine: cum functioneaza asortarea culorilor

fata care cauta haine

Intr-unul dintre articolele anterioare vorbeam despre asortarea culorilor, un capitol la care oricare dintre noi ne-am dori sa excelam, tocmai pentru a realiza combinatii vestimentare reusite. Daca atunci discutam despre roata culorilor, despre nuantele complementare sau analoage, precum si despre culori calde sau reci, de data aceasta iti spunem cateva dintre cele mai practice sfaturi despre cum sa realizezi mixul cromatic al tinutelor. In plus, iti oferim si idei de combinatii de culori la haine.

Combinatii de culori la haine: reguli generale

Probabil ca stii deja ca rosul, galbenul si albastrul sunt cele trei culori primare din roata culorilor. De regula, nu este indicat sa le integrezi pe toate in aceeasi tinuta si nici sa le mixezi, doua cate doua.

Culorile complementare, pe de alta parte, sunt cele care se afla in parti opuse ale rotii culorilor si care iti permit sa creezi o multime de combinatii interesante. Astfel, in materie de combinatii de culori la haine nu vei da gres niciodata daca alegi sa asortezi o culoare tare cu opusa sa din roata culorilor, intr-o nuanta pala.

Exemple de combinatii de culori la haine pe care le poti incerca:

  • Piersica si turcoaz
  • Mov si galben pal
  • Kaki si roz nude

asortare haine femeie cu roz si cu blugi

Culorile analoage sunt perechile de culori care se afla una langa cealalta in roata culorilor. Ca regula de baza, incearca sa combini cel mult doua nuante analoage(adiacente) –cum ar fi portocaliu si galben sau portocaliu cu rosu – cu o nuanta neutra (adica alb, negru sau gri).

Din punct de vedere al perceptiei umane, culorile pot fi impartite in culori calde (de la galben la violet-roscat pe roata culorilor) si culori reci (de la verde-galbui la violet pe roata culorilor).

paleta culori asortare haine

Idei de combinatii de culori la haine

”Oare cu ce sa ma imbrac maine?” – aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun femeile. Lipsa de inspiratie in alegerea tinutelor este o problema cu care ne confruntam fiecare dintre noi. Astfel, suntem tentate sa cheltuim mici averi pentru a ne reinnoi garderoba, fara sa luam in calcul ce cele mai bune concepte vestimentare pot fi create chiar si cu ceea ce se regaseste deja in dulapurile noastre!

Asortarea culorilor la haine este o adevarata arta, iar noi te vom ajuta sa o stapanesti cat mai bine, dezvaluindu-ti care sunt acele combinatii cromatice cu care nu vei da gres niciodata:

#1. O culoare calda/rece si o culoare neutra

Exemplu: bluza mov si pantaloni negri

asortare lila

#2. O culoare rece si doua culori neutre
Exemplu: compleu verde smarald cu insertii de negru si camasa alba

asortare culoare verde

#3. Combinatii de culori neutre

Exemplu: pulover gri si pantaloni negri

asortare culoare gri cu negru

#5. Un imprimeu alaturi de maxim doua nuante neutre

asortare camasa cu imprimeu

#6. Un imprimeu si o culoare uni continuta de imprimeu

pantaloni piele ecologica

 

#7. Un imprimeu, o culoare neutra si o culoare care se regaseste in imprimeu

Exemplu: Imprimeu cu insertii de rosu, pantaloni rosii si pantofi nude

 

asortarecamasa eleganta lejera insertii rosu